Ideernes magt

Mennesket er ikke i ideernes vold. Vi er herskerne, ejerne af ideerne, ideernes intellektuelle ophav.

Hvad nu hvis det ikke er sådan, hvad hvis vi ikke har ideer, men at ideerne har os, hvad hvis vi egentlig er styret af kræfter vi slet ikke begriber. Måske er ideerne ikke født af vores intellekt, og opdraget af vores rationalitet.

Ideerne fødes i fantasiens kaos, fra kaosset griber de os, hvisker til os og fører vores hånd. De er arkitekterne af vores væren, vores selvforsåelse, mødet med mennesket og oplevelsen af verden.

Vi moderne mennesker indtager en overlegen position, vi har tingsliggjort verden, og glemt dens sjæl. Vi ser ikke sjælen i; dyr, floder, bjerge, planter, ideer, arkitektur, kunst, myter….. Vi har glemt at møde livet, som mødet med den anden. Mødet med verden er mødet med sjæl. 

Vi møder livet som bestående af ting, materie som vi må forstå, analysere, planlægge med og benytte. Alt dette er dog blot en idé, om mennesket som herskeren, der med intellektualitetens sværd, kontrollerer sin egen og verdens skæbne. Ideen har grebet os, hvisket os i øret og fortalt os hvor store vi kan blive, hvor meget vi kan styre. Ideen har gennemsyret det moderne menneske; vores møde med verden, øjnene der ser den, forståelserne der opstår og den handlen dette medfører. Vi er forblændet af rationalitetens løfte, ude af stand til at kigge forbi vores forståelser, tryllebundet af ideen om vores intellekt og den magt den lover. 

Vi er fanget, vores øjne er grå, vi ser ikke verdenen klart, men gennem ideens tåge.

Vi forstår ideer, overvejer vores lyster, planlægger den kommende uger,  vurderer fremtidens muligheder, analyserer vores fejl, redegører for vores virke, beskriver hvem vi er, konceptualiserer vores drømme, benytter naturen og glemmer døden. 

Hvad med at tale til ideer, mærke vores lyster, opleve øjeblikket, blive ydmyget af fremtidens uvished, modnes af vores fejl, leve vores virke, erfare os selv, opsluges af drømmen, forføres af fantasien, dufte naturens friskhed og fordærv, og rystes af døden. 

Et eller andet sted findes der balance.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *