I dybderne er vi ens

Jung indså at de symboler og strukturer som dukker op i vores drømme, er de samme som dem vi ser i myter, fortællinger og symboler. Disse psykologiske strukturer, dukker op på tværs af tid og kulturer i; sagn, myter, vores kreative udfoldelser og i vores egen psyke. 

De underliggende symbolske og mytologiske strukturer ligger dybt i vores psyke, før vores biografiske psyke og personlighed. De er abstraktioner af vores menneskelige handlen, skabt igennem menneskehedens opvækst. Som Platon og Sokrates allerede mente “den største sikkerhed findes i den største abstraktion”. Hvis jeg opfører mig kærligt er det én ting, men abstraherer vi og forestiller os idealet for kærlighed, vil vi forestille os mytologiske figurer; Jesus, Buddha, Peter Plys eller symboler; hjertet, rosen, duen osv.. På samme måde når det kommer til ondskab: djævlen, mára, hades…. Vi styres eller udlever disse mytologiske og symbolske strukturer. 

Disse strukturer er hos os, i dydbdepsykologisk forstand, før fødslen, de er indlejret i det at være menneske og i naturen selv.

Igennem myterne og symbolerne forsøger vores underbevidste at kommunikere med os, så vi kan integerere visdommen fra det kollektivt ubevidste og derigennem forene os med idealerne, skabt af vores forfædre igennem menneskehedens eksistens med naturen. 

Mødet med disse strukturer, kan være overvældende for vores bevidste ego. Hvad handler disse psykiske elementer om? De virker så fjerne fra mit eget liv. Det er fordi de ikke er dine, men vores. 

Vi er altså ikke født som blanke papirer, vi har menneskeheden med os fra starten, både lyset, mørket og alt derimellem. 

Imorgen taler jeg med Anders Thingman. Anders er psykolog, jungiansk analytiker og arbejder bl.a. med integrationsarbejde. Jeg glæder mig til at suge viden til mig, og komme dybere ned i Jung, det kollektive ubevidste, psykospirituelle kriser og psykedelisk integration. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *